Harjoitus 2 Linux komentojen harjoittelua

Tehtävänanto:

a) Aiheuta lokiin kaksi eri tapahtumaa: yksi esimerkki onnistuneesta ja yksi esimerkki epäonnistuneesta tai kielletystä toimenpiteestä. Analysoi rivit yksityiskohtaisesti.

b) Vapaaehtoinen kohta, ei ole opetettu vielä: Asenna SSH-demoni. Kokeile omalla ssh-palvelimellasi jotain seuraavista: ssh-copy-id, sshfs, scp tai git. (Helpoin lienee scp: ‘scp foo.txt tero@example.com:’)

c) Tee unelmien apt-get -komento: yksi komentorivi, joka asentaa suosikkiohjelmasi.

d) Asenna komentokehotteen paketinhallinnasta kolme itsellesi uutta komentorivillä toimivaa ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

e) Opettele ulkoa ja harjoittele tärkeimmät komennot (tätä “opettele ulkoa” alakohtaa ei tarvitse raportoida):

Aloitin harjoituksen sunnuntaina 3.9.2017 noin kello 14 ja tutustuin komentoihin kaikessa rauhassa tarkoituksena oppia tärkeimmät komennot ulkoa ja sitten perehtyä logeihin ja ymmärtää niitä paremmin. Käynnistin tietokoneen harjoituksen yksi ohjeiden mukaisesti Nuva painikkeesta ja “try ubuntu without installing” kohdan valitsemalla.

Vastaukset:

a) Logeihin tutustumisen aloitin noin kello 16 asentamalla erillisen ohjelman, Gnome System Login, joka mielestäni avaa ne hieman paremmassa ja selkeämmässä ja ainakin minulle helpommassa muodossa. Terminaalin kautta ne logeja pääsee katsomaan pääsee kirjoittamalla komennon cd /var/log ja tämän jälkeen ls, jolloin terminaalissa on listattuna kaikki log-kansion sisältämät tiedostot.

Tämän jälkeen olinkin jo sen verran pihalla komentojen suhteen joten päätin pitää tauon ja viimeistellä harjoituksen seuraavana aamuna paremmalla keskittymisellä.

Jatkoin tehtävää maanantaina 4.9.2017 noin kello 08:00.

Aiheutin logeihin onnistuneen merkinnän asentamalla Gedit tekstinkäsittelyohjelman komennolla sudo apt-get install gedit. Ohjelma asentui onnistuneesti ja toimi kuten pitikin. Logeja pääsin katsomaan komennolla grep -i gedit dpkg.log, joka hakee  dpkg logitiedostosta kaikki geditiä koskevat logimerkinnät logitiedoston sisältä ja näyttää ne lyhyesti. Tässä kuvassa näkyy itse asiassa kaksi erillistä Gedit asennusta, koska olin aiemmin kokeillut saada näkymää esiin siinä kuitenkaan onnistumatta:

Screenshot_2017-09-04_08-51-14

Kuvan logi näyttää päivämäärän ja ajan jolloin ohjelmalle on annettu käsky asentua ja asennus on onnistunut. Kellonajat ovat oikein ja Suomen kesäaikaa. Ohjelma toimii myös moitteettomasti.

Epäonnistuneen logimerkinnän sain aikaiseksi kytkemällä wifi-yhteyden pois päältä ja ajamalla terminaalissa sudo apt-get update komennon, jolloin seurauksena oli seuraavanlainen tilanne:

Screenshot_2017-09-04_09-30-26.png

Kuvasta näkee, että kone yrittää ottaa yhteyttä palvelimeen muttei onnistu yhteyden puuttumisen vuoksi. Sen tarkemmin en osaa tietoja valitettavasti analysoida.

b) Tätä kohtaa yritin vielä maanantaina, mutta en saanut mitään järkevää aikaiseksi joten turha siitä on edes sen enempää raportoida.

c) “Unelma” -komento asentaa minulle hyödyllisimmät ohjelmat eli VLC:n, GIMPin ja Geditin: sudo apt-get update ; sudo apt-get update ; sudo apt-get install vlc gimp gedit

d) Komennolla apt-get cache search sain etsittyä itseäni kiinnostavia ohjelmia ja asensinkin sieltä Valven Steamin, jonka sain toimimaan ongelmitta ja pääsin kirjautumaan omalle tililleni. Asensin myös puheohjelma Skypen, jolla pystyin puhumaan ja kuulemaan kahdessa eri testaamassani keskustelussa. Viimeiseksi yritin asentaa Bittorrenttia, mutta en jostain syystä saanut sitä käyntiin taikka edes näkyviin, vaikka ohjelma näytti kyllä asentuvan kunnolla.

5.9.2017 Päivitys kohtaan D: ohjelmat olivat vääränlaisia, sillä niissä oli GUI eivätkä ne pyörineet suoraan komentorivillä! Esimerkkejä olisi Bastet, youtube-dl ja neofetch.

Tehtävien kanssa olin valmis noin kello 10.

Lähteet:

Tehtävänanto: http://terokarvinen.com/2017/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-4-ti-ja-5-to-alkusyksy-2017-5-op

Raportointiohje: http://terokarvinen.com/2006/raportin-kirjoittaminen-4

Xubuntun komennoista: https://www.howtogeek.com/63997/how-to-install-programs-in-ubuntu-in-the-command-line/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s